Flatten image – Wint het beeldscherm het van het object?

“Flatten image”. Het is een term uit het computerprogramma Photoshop, een fotobewerkingsprogramma dat zich wereldwijd heeft gevestigd in het vocabulaire van ongeveer iedereen, want het is inmiddels verworden tot een werkwoord ‘photoshoppen’. Flatten image betekent dat de afbeelding die is opgebouwd uit verschillende layers (lagen) die ‘maker’ in Photoshop heeft samengesteld tot een geheel wordt gemaakt, waardoor de afzonderlijke lagen niet meer te bewerken of te onderscheiden zijn.

Deze titel voor het betoog over de interactieve multimedia exhibits is gekozen vanwege de opmerkelijk toename van het platte beeldscherm, de touch screen, in de museumzalen voor het amusement van de bezoeker. Deze interactieve exhibits werken als magneten, de bezoeker wordt onmiddellijk aangetrokken tot dit beeldscherm en negeert praktisch de kunst- en/of historische voorwerpen in de museumzalen. Het ‘platte plaatje’ verslaat het authentieke museumobject. Treurig eigenlijk dat het historische voorwerp met zoveel betekenissen en waarden met gemak wordt verslagen door een ‘ding’ zonder iets van dit.

In het kader van het Master Art History aan de Universiteit Leiden, voor de resourch course Museums, Collections and Cultural Politics, gegeven door Prof. M. Meadow en Dr. M. Schraven is de rol van deze interactive multimedia exhibits in musea. Het is geen historisch overzicht, maar meer een betoog over de inzet van deze multimedia. Hiervoor zijn drie musea met dergelijke interactives bezocht, te weten: Wonderkamers in the Gemeentemuseum in Den Haag, Thuis in de tijd van Simon van Gijn in SIMON VAN GIJN – museum aan huis in Dordrecht en de 3D scan projecties in Boijmans van Beuningen te Rotterdam. Daarnaast zijn twee professionals geïnterviewd: Liesbeth van Noortwijk educator bij de Dordtse musea en projectleider van de tentoonstelling Thuis in de tijd van Simon van Gijn en Jorrit Sybesma ontwerper bij Puntpixel van oude en nieuwe media en gastdocent van de internationale post-academische opleiding New Media van het Piet Zwart Instituut.

Download Flatten Image

© WS 2008