Nachtdienst

Rotterdam en omstreken hebben er een culturele debatavond bij. Night Shift is nieuwsgierig, open en een tikkeltje kritisch en verkent de relatie tussen culturele instellingen en hun publiek.

Sinds september 2016 organiseerde ik regelmatig borrels voor mensen die werken in de culturele sector, onder de noemer #drinkingaboutmuseums. Ze liepen aardig en het was altijd gezellig, maar toen zei iemand: “Een borrel is leuk hoor, maar kun je niet iets organiseren met meer inhoud?” Natuurlijk kon dat, maar ik wist meteen twee dingen zeker: Het is niet goed als ik dit in mijn eentje ga doen, want dan wordt het alleen maar inhoud die ik interessant vind. En een inhoudelijke avond organiseer je niet in de kroeg.

Gelukkig werd dat laatste probleem als eerste opgelost toen het plan ter sprake kwam tijdens een bespreking (over iets heel anders) bij het Nieuwe Instituut. “Wij zijn op donderdagavond open, wil je een zaaltje?” en het Nieuwe Instituut gooide haar deuren wagenwijd open. Dat was natuurlijk fantastisch, nu kon ik op zoek naar partners in crime. Ik vond een groep mensen die mee wilden denken en doen. Mensen met verschillende achtergronden en interesses, maar allemaal enthousiast om hier iets moois van te gaan maken. En zo werd Night Shift geboren.

Dit is natuurlijk pas het begin, maar we hopen dat Night Shift een evenement wordt voor de brede culturele sector (musea, archieven, bibliotheken, galeries) waar zowel Nederlands als Engels sprekende deelnemers zich thuis voelen. We willen van en voor de sector zijn en zullen dus zeker open staan voor ideeën en suggesties. We willen laagdrempelig zijn. Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd, want we willen ook onze sprekers en panelleden kunnen bedanken en we krijgen geen subsidie. We willen inclusief zijn, zowel in de onderwerpen die we bespreken als de mensen die op het podium zitten. Ken je iemand met een goed verhaal? Laat het ons vooral weten!

Nightshift #1

Bij de aftrap op 18 mei staat de vraag centraal Wie zijn wij? Hoe is de rol van bibliotheken, archieven en musea aan het veranderen? Waar liggen nieuwe kansen en wat zijn de uitdagingen om in de huidige samenleving relevant te blijven? Night Shift vindt plaats in het Nieuwe Instituut. Vanaf 17:00 uur is de bar open, om 17:30 uur beginnen we. Achteraf is er de gelegenheid om na te praten in het Nieuwe Café. We vinden het leuk om te weten of je komt. Dat kun je laten weten op onze Facebook pagina, maar aanmelden is niet verplicht. Hopelijk zien we je op 18 mei!

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *