Handen aan ons cultureel erfgoed!

Behoudseducatie richt zich op het toegankelijk maken van informatie over de technische kant van het bewaren: het fysiek behouden van voorwerpen door conservering en restauratie. Het omvat alle publieksactiviteiten die als doel hebben het publiek te informeren over het behouden van cultureel erfgoed.

Behoudseducatie is geen nieuwe ontwikkeling. Maar de veelvuldigheid aan aandacht vanuit musea en van het publiek, is wel recent. Onder behoudseducatie vallen alle publieksactiviteiten die als doel hebben het publiek te informeren over het behouden van cultureel erfgoed.

Het onderwerp past in de belevingswereld van de bezoeker, waardoor de informatie in een context is te plaatsen. Dit vergroot de toegankelijkheid, dat op haar beurt weer de informatieoverdracht bevordert. Het belang van objectbeleving mag niet door musea worden onderschat. Veel mensen leren door voelen. Musea moeten daar rekening mee houden bij het ontwikkelen van doe-sessies en object-ontdek sessies. Maar ook is de aantrekkingskracht van authenticiteit bijzonder groot. Musea hebben in de collectie veel voorwerpen die geschikt zijn voor educatieve doeleinden, maar daarvoor moet wel een aantal stappen en maatregelen worden ondernomen.

Door bij objectbeleving gebruik te maken van authentieke voorwerpen wordt de betrokkenheid van de deelnemer groter, waardoor de kwaliteit van het museumbezoek zal stijgen.

Behoudseducatie zorgt voor versterking van het draagvlak, omdat het publiek wordt gekend in een taak van het museum die normaal onzichtbaar is. Die vergroting van het draagvlak is nodig. De noodzaak van musea moet getoond worden aan de samenleving, vanwege de toenemende globalisering zal de interesse in de eigen cultuur steeds toenemen. Om het erfgoed te bewaren, wordt veel werk verzet. Bovendien is de concurrentie op de vrijetijdsmarkt moordend en gaat er gemeenschapsgeld naar de musea toe. Musea hebben het idealisme te willen bijdragen aan de ontwikkeling van de samenleving en van individuen. Behoudseducatie doet dit ook.

Met andere woorden én in het kort: handen aan ons cultureel erfgoed!