Erfgoed en identiteit: Identity Matters

 

Welke verhalen worden er verteld in de Nederlandse musea? Wie herkent zich in de geschiedenissen die we laten zien en met welke blik beschouwen wij als museumprofessionals het verleden? Deze vragen staan centraal bij de tweedaagse conferentie Identity Matters op 14 en 15 april in Amsterdam.

 

In mijn werk staat de communicatie tussen museum en bezoekers centraal. Ik denk dus vaak na over de vraag hoe we communiceren en welke verhalen we verkiezen boven anderen. Welk beeld schetsen we van het verleden, van onszelf en van de ander? Ik ben van de overtuiging dat musea zich moeten inzetten om een divers publiek te bedienen, welkom te heten en serieus te nemen. Cocreatie is één van de manieren om als museum in gesprek te gaan en meerstemmigheid te bereiken. Tijdens een recente Expert Meeting bleek dat dit geen makkelijk proces is. Musea moeten zichzelf moeilijke vragen durven stellen én moeten bereid zijn door anderen geconfronteerd te worden met ongemakkelijke observaties. En niet alleen zouden we een divers publiek na moeten streven, diversiteit in het personeelsbestand zou een speerpunt moeten zijn. Ik kijk ernaar uit om tijdens Identity Matters actief met deze thema’s aan de slag te gaan.

 

De Identity Matters conferentie belooft een mooie en inspirerende bijeenkomst te worden met sprekers uit verschillende disciplines, binnen- en buitenland. Het is bovendien gratis, dus een uitgelezen kans voor medewerkers van kleinere musea en zelfstandigen om zich in het gesprek te mengen. Ook wat dat betreft geldt: Hoe meer stemmen er gehoord worden, hoe beter!

 

Meer informatie over de conferentie en de mogelijkheid om je aan te melden vind je op de website van Waag Society.

 

Hopelijk zie ik je daar!