De leeslijst

Expertise bestaat uit kennis en ervaring. En die delen we graag met collega’s in het museum- en erfgoedveld. Daarom hebben we een leeslijst aan de site toegevoegd met daarop boeken die wij graag lezen, of die op ons verlanglijstje staan. Ben je op zoek naar een boek over publieksparticipatie, of wil je wat meer lezen over het schrijven van effectieve tekstbordjes? Dan vind je in de leeslijst hopelijk inspiratie.

Het allereerste boek in mijn steeds uitdijende museologische bibliotheek was The Museum Experience van John Falk en Lynn Dierking. Het is weliswaar geschreven in 1997, maar ik pak het nog regelmatig ter hand als ik mezelf eraan wil herinneren dat het museumbezoek bestaat uit persoonlijke context, sociale context en fysieke context.

Iets meer dan een decennium later schreef Nina Simon The Participatory Museum, inmiddels het standaard werk over publieksparticipatie. Ik heb mijn exemplaar inmiddels bijna stukgelezen en het was het begin van een forse sub-collectie over de manier waarop musea zich tot de samenleving verhouden.

Van veel praktischer aard is de Practical Evaluation Guide van Judy Diamond en co. Elke keer als ik een evaluatieplan schrijf, pak ik het er weer even bij. Net als Attention and Value – Keys to Understanding Museum Visitors van Stephen Bitgood. Ook hij herinnert me er telkens weer aan mijn werk door de ogen van bezoekers te bekijken en mij af te vragen waar de relevantie ligt.

Musées – Enquête internationale sur la réforme des galeries publiques, 1931 (foto: Merel van der Vaart)

 

Oud & nieuw

Mijn oudste, en waarschijnlijk meest obscure, titel is Enquête Internationale sur la réforme des galeries publiques. Hij staat niet op de lijst, omdat het boek inmiddels meer museaal erfgoed dan studieboek is, maar het blijft een pareltje. Het is een serie essays van vooraanstaande museumprofessionals uit 1931. En ik ben dan ook stiekem best een beetje trots dat ik zelf mocht bijdragen aan de moderne opvolger: Museum Ideas Vol. 2. Innovation in Theory and Practice dat in 2016 verscheen.

Van alle boeken staat in de leeslijst het ISBN vermeld. Doe je lokale boekhandel een plezier en bestel ze als het even kan daar, in plaats van online. Dat vinden ze leuk. En heb je nog tips? Laat het dan vooral weten in de comments hieronder.

Hopelijk biedt de leeslijst inspiratie en plezier. We zijn immers nooit uitgeleerd als het over het mooie, complexe en uitdagende museum gaat.

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *