Rondgeleid door een walkman
Rondgeleid door een walkman…
Eerlijk gezegd: ik haat audio-tour, audio-guides of andere begeleidende elementen die spreken. Zelfs met rondleidingen heb ik het moeilijk. Sommige rondleiders (of audio-guides) weten geen maat te houden en slepen hun groep ruim een uur mee en dreunen het uit het hoofd geleerde verhaal op, met te weinig enthousiasme en/of te weinig betrokkenheid bij de groep. En dat terwijl ik zelf graag rondleidingen geef. Maar goed: ik wilde het hebben over een uitzonderlijke audiotour.
Eind maart ging ik Mechelen en bezocht aldaar ’t Vliegenpeert: het Zotte Kunstkabinet. Een piepklein museumpje dat gevestigd is in een oud statig pand met de grote van een niet onaardige woonhuis. We waren de eerste bezoekers én de enige! Bovendien waren we bijna verplicht een audio-tour te nemen. En daar gaat het om. De audiotour bestond uit een walkman. Waar menig museum een kapitaal uitgeeft om maar een duur systeem aan te schaffen dat er flashy en hip uit ziet, had dit museumpje walkmans gekocht uit de ramsj en ze ingezet. Ik ging overstag. (Vroeger als kind heb ik een walkman begeerd, maar nooit een gehad. En nu met de mp3-spelers en iPod’s willen alleen maar de heel alternatieven of wanna-be- trendsetters terug naar de walkman of portable pick-up.)
Niet alleen was de vorm aandoenlijk ook de uitleg van de museum-heer erg amusant. Hij spoelde terug, legde uit hoe de audio-tour in elkaar zat, wanneer we van de eerste ruimte naar de andere moesten en waar we naar te kijken. Toen mochten we gaan.
De muziek, uit de tijd, ging vooraf aan de tekst en werd tussendoor ook nog ten gehore gebracht. De uitleg was informatief, duidelijk, helder en werd afgewisseld door een man en een vrouw.
Wat echter opvallend was, was de woordkeuze. Helaas weet ik de precieze woorden niet meer te herinneren. Maar het kwam er op neer dat de vrouw eigenlijk te lelijk was om een man te krijgen. Dus hoe kon het zo zijn dat er maar liefst 3 mannen rondom haar geschilderd waren? Opmerkelijk!
Helaas hingen een stuk of 3 werken in het Dr. Guislain Museum te Gent voor een bepaalde tentoonstellingen, dus waren op die plekken afbeeldingen van die weken opgehangen.
Maar het museum droeg een bepaalde charme met zich mee. Men stapt bij binnenkomst direct in het museum zelf, een enthousiaste meneer verwelkomt de bezoeker (hij blijkt een van de onderzoekers te zijn), bovendien interessante werken en een prachtig gebouw. Maar toch ik kan het niet helpen: die walkman doet ’t ‘m!