#drinkingaboutmuseums – een museumborrel

Op 30 september is de eerste Rotterdamse editie van #drinkingaboutmuseums, een informele borrel met en voor museummensen. Een paar jaar geleden was ik bij een Londense editie en het was één van de gezelligste borrels waar ik ooit ben geweest. Conservatoren, marketeers, registrars en publieksbegeleiders uit allerlei soorten musea, van de nationale giganten tot kleine lokale musea, kletsten met elkaar over dat mooie, gekke museumvak.

Borrels komen in vele soorten en maten, ook in museumland. Je hebt de (internationale) conferentieborrels, waar je gesprekspartners soms zenuwachtig afwezig kan zijn omdat hij of zij toch écht nog even iets intelligents wil zeggen tegen die ene keynote spreker met rocksterrenstatus. Dan zijn er de borrels met collega’s, waarbij dezelfde persoonlijke frustraties en stokpaardjes de revue passeren. En je hebt uiteraard de ‘netwerkborrels’, waar minstens 50% van de deelnemers op jacht is naar nieuwe klanten en de verkooppraatjes (nieuwe app, anyone? Nee deze is écht heel goed.) je om de oren vliegen.

Drinkingaboutmuseums is zijn eigen categorie en is ontstaan om informeel ideeën en ervaringen te delen, van elkaar te leren, en samen te lachen. Ze vinden over de hele wereld plaats en in Amsterdam worden er al een poosje maandelijkse borrels georganiseerd door Freemd met een F die goed bezocht worden. Voor veel mensen is Amsterdam te ver weg. Vandaar de Rotterdamse editie, waar uiteraard museummensen uit heel Nederland welkom zijn. En werk je in Leeuwarden, Enschede, Maastricht of Den Bosch? Wat let je om je eigen lokale drinkingaboutmuseums op te zetten? Het belangrijkste is dat we met elkaar in gesprek gaan en blijven. Gezonde competitie is natuurlijk hartstikke goed, maar ervaringen delen van tijd tot tijd kan ook echt geen kwaad. En misschien vloeit er wel een mooie samenwerking voort uit een goed gesprek in de kroeg.

Drinkingaboutmuseums is inclusief en iedereen is welkom. Of je nu al jaren in de museumsector werkt, op zoek bent naar je eerste museumbaan, of apps verkoopt. Praat gezellig mee, ontmoet nieuwe mensen, en bewaar je sales pitch voor moment dat beter geschikt is. Ik heb MONO uitgekozen omdat het een fijne bar is, niet te ver van het centrum en niet te ver van het station. Bovendien hebben ze er ook hele goede alcoholvrije drankjes, dus voel je niet verplicht een biertje te drinken als je daar niet van houdt. Voor de lekkere trek zijn er snacks en tosti’s, wat wil een mens nog meer? MONO is rolstoeltoegankelijk, al weet ik niet zeker of ze ook een rolstoelvriendelijk toilet hebben. Later op de avond zijn er DJ’s, dus als het écht gezellig wordt…

Je kunt je aanmelden via dit Facebook event, maar dat is niet verplicht.
30 september, MONO Rotterdam (Vijverhofstraat 15, Rotterdam), vanaf 18:00 uur. Hopelijk tot dan!
(Drankjes op eigen kosten)

English summary: #drinkingaboutmuseums Rotterdam, 30 September, from 6pm. Come join us!